Zelfstandig ondernemen een droom? Zo maak je het werkelijkheid

Date:

Share post:

Volgens cijfers van de Wereldbank is bijna de helft (48%) van alle werknemers wereldwijd een zelfstandig ondernemer. Hoewel de situatie een andere landen totaal niet vergelijkbaar is met de situatie in Nederland, is een groot deel van werkend Nederland freelancer. Een groot deel van de Nederlanders heeft ook de droom om ooit zelfstandig aan de slag te gaan als ze dit nog niet doen. Er komt een hoop bij kijken als je als freelancer aan de slag gaat. In dit artikel zetten we de feiten op een rij en helpen we je op weg.

Wat je gaat doen

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat voor soort freelancer je wilt zijn. Wil je bijvoorbeeld werken als tekstschrijver, ontwerper, of misschien wel als programmeur? Bedenk wat je interesses en vaardigheden zijn, en hoe je hiermee geld kunt verdienen. Een volgende stap is het opzetten van je bedrijf. Als freelancer ben je zelfstandig ondernemer, en dat betekent dat je een ondernemingsplan moet opstellen en je moet aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Je moet ook zorgen voor een boekhouding, zodat je op de hoogte bent van je inkomsten en uitgaven. Voor je boekhouding kan je vaak makkelijke programma’s gebruiken tegen maandelijkse betaling. Voor startende ZZP’ers zijn er vaak hoge kortingen in het eerste jaar bij boekhoudprogramma’s.

Hoe je het gaat doen

Het is goed om te weten hoe je je aanbiedt aan potentiële opdrachtgevers. Dit kun je doen door een website op te zetten waarop je jezelf presenteert, en door je aan te sluiten bij een professionele organisatie of freelancersplatform zoals bijvoorbeeld Younited. Zo kun je laten zien dat je serieus bent en dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Een andere belangrijke factor is je uurtarief. Als freelancer ben je vrij om je eigen tarieven te bepalen, maar hou wel rekening met de markt. Zoek uit wat soortgelijke freelancers in jouw vakgebied vragen, en pas je tarieven hierop aan. Als je goedkoper bent dan tarieven van soortgelijke ZZP’ers, zal je meer freelance opdrachten kunnen binnenhalen. Tot slot is het goed om te bedenken hoe je omgaat met je werk-privébalans. Als freelancer ben je vaak je eigen baas, wat betekent dat je zelf bepaalt wanneer je werkt en wanneer je vrij bent. Maar het is wel belangrijk om structuur aan te brengen en je werktijden af te bakenen, zodat je niet te veel gaat werken en ook tijd overhoudt voor je privéleven.

Related articles

Nederlandse mode: creativiteit, innovatie en duurzaamheid

De Nederlandse mode-industrie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, waarbij verschillende ontwerpers internationale erkenning hebben gekregen....

Kinderkamer inrichten? Kies voor een duo rolgordijn!

Kinderkamer inrichten? Kies voor een duo rolgordijn! Een kinderkamer is zoveel meer dan een plek om te slapen. Het...

Betere luchtkwaliteit en energiebesparing met luchtfilters thuis

Het verschil tussen ademhalen in een frisse, schone omgeving en een ruimte vol stof en geurtjes is enorm....

Magische afrikaanse avonturen: van de sahara tot de serengeti

De Sahara is niet zomaar een woestijn; het is een wereld op zichzelf. De uitgestrektheid van het zand,...